Tips og Råd

Monteringsråd

Mange møbelprodukter leveres i dag «flatpakket» for å redusere produksjons- og transportkostnader slik at møblet kan selges så rimelig som mulig. Ønsker du ikke eller har mulighet til å montere selv, hjelper vi deg gjerne med monteringen mot et lite monteringsgebyr. Hvis du velger å montere møblene dine selv, er det enkelte ting du må passe på:

Temperatur

Produktet bør få tid til å akklimatisere seg ved at det gis tid til å få samme temperatur som rommet de skal stå i. Marmor, glass, folie og visse treslag kan lett bli sprøtt i kulde. Det medfører risiko for brudd og sprekkskader om du starter monteringen før møblene har fått romtemperatur. Vent derfor minst et par timer etter at du har fått varen hjem til deg før du begynner å pakke opp og montere.

Pakke ut

Utpakkingen kan være kritisk da det er viktig å unngå at stifter o.l. på emballasjen lager riper eller skader møbelet på annen måte. Derfor bør du åpne emballasjen helt, og ikke trekke varen ut fra enden. Bruk aldri kniv direkte på emballasjen. Legg aldri bordplater eller andre deler direkte ned på gulvet uten at du har forsikret deg om at det ikke er sandkorn, stifter fra emballasjen etc. som kan lage striper.

Montere

Pass på å lese hele monteringsanvisningen før du begynner. Følg anvisningen nøye punkt for punkt, og bruk alltid lim hvis det er oppgitt. Dette er avgjørende for stabiliteten og gir møbelet lengre levetid! Tretapper/plugger Når du skal sette i tretapper og plugger som skal limes, må disse alltid slås inn i enden på delene – og ikke på flaten – først! Fyll aldri hullene helt med lim. For mye lim kan føre til at delene sprekker. Er det noe som er uklart i forbindelse med monteringen – ring oss og spør om råd – før du fortsetter med monteringen! Om du ikke ønsker eller har mulighet til å montere selv, hjelper vi deg gjerne med monteringen mot et lite monteringsgebyr.

Fjerning av flekker osv.

Skulle uhellet være ute og du påfører møbelet søl som setter flekker, er det viktig å reagere så raskt som mulig. Tørk opp mest mulig før det trekker ned i tekstilet og stoppen under. Ved all flekkfjerning er det viktig å foreta en prøve på et sted på møbelet hvor det ikke er synlig dersom middelet skulle føre til fargeforandringer eller lignende. La prøven tørke og se at det ikke oppstår forandring – før middelet prøves på selve flekken. Husk at ansvaret for flekkfjerningen alltid ligger hos den som foretar den!
Følgende tips er dessverre ingen fasit.

Blekk

Bruk kaldt vann og såpe. Påfør deretter eddik syre og uspedd ammoniakk vekselvis. Kulepennlakk fjernes med vanlig sprit.

BlodSkylles vekk med kaldt vann, eventuelt tilsett litt salmiakk eller bruk enzymholdig vaskemiddel. Egg Kaldt vann, deretter lunkent vann med litt enzymholdig vaskemiddel. Skyll godt.

Fett

Vaskbare stoffer: Behandle med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren lofri klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta – følg bruksanvisningen!

Frukt

Varmt vann brukes hvis flekken er ny. Bruk sugende lofri klut / papir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Is

Påfør lunkent vann eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

Kaffe

Skyll med så varmt vann som stoffet tåler. Gni forsiktig med ren lofri klut dyppet i oppvarmet sprit, eventuelt tilsatt litt såpe. Skyll godt til slutt og fjern all fuktighet.

Likør/marmelade

Lunkent vann tilsatt litt ammoniakk, resterende fargeflekker behandles som fruktflekker. Løvetann Fuktes med glyserol, fjern flekken med sprit. (se Kaffe)

Melk

Skyll med lunkent vann, eventuelt vask med enzymholdig vaskemiddel.

Rødvin/saft

Varmt vann hvis flekken er ny. Bruk sugende lofri klut / papir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Saus/olje

Vaskbare stoffer: Behandle med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren lofri klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta – følg bruksanvisningen! Sjokolade Skrap vekk fast stoff, ny flekk behandles som melk, gammel flekk behandles som kaffe.

Stearin

Stivnet stearin pilles av. Fukt med whitesprit – se fettflekk! Ved bruk av eventuell farge fjerner – følg bruksanvisningen!

Te

Lunkent vann, eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

Tran

Vaskbare stoffer: Behandle med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren lofri klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta – følg bruksanvisningen! Tyggegummi Kjøl ned og skrap vekk. Resten fjernes ved å bløte med terpentin eller whitesprit. Skyll og fjern fuktigheten.

Vin

Varmt vann hvis flekken er ny. Bruk sugende lofri klut / papir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Øl

Gni forsiktig med rent, lunkent vann.

Slitasje og vedlikehold

Når du skal kjøpe nye møbler skal du selvfølgelig velge de som faller best i smak og som passer inn i boligen, men ta også hensyn til hva møblet skal brukes til og hvor lenge det skal vare. Møbelstoffenes evne til å tåle slitasje/friksjon angis i slitasjetesten Martindale. Tekstilet plasseres i en maskin og utsettes for slitasje til fibrene brister. Det finnes tekstiler med Martindale – verdier fra et par tusen til godt over hundre tusen. De fleste norske og utenlandske produsenter forholder seg til Norsk Tekstilfaktas 4 brukskategorier.

Hard bruk – beregnet på møbler i private hjem hvor møblene utsettes for mye slitasje.Vanlig bruk – er beregnet på møbler som brukes daglig, men hvor slitasjen ikke er stor. Lett bruk – er egnet for møbler som ikke utsettes for daglig slitasje Lite bruk – er beregnet for avlastnings- og dekorasjonsmøbler som brukes lite.

3 hovedfaktorer som påvirker levetiden på møblene, uansett valg av stoff:

  1. Hvordan møblene brukes
  2. Hvor mye dagslys møblene utsettes for
  3. Hvor mye smuss/forurensning de blir tilført

Ensidig bruk og klærne vi går i, spesielt dongeri, sliter på møbelstoffene. Det er derfor viktig å regelmessig snu vendbare puter, bytte plass på putene i sofaen og skifte plass på stoler som er en del av et par for å unngå ujevn slitasje.
Det er et faktum at ingen farger tåler direkte sollys over lang tid. Vi er klar over at det er vanskelig å plassere møblene der de har best av å stå i hjemmet, så lysavskjerming er en nødvendighet. Bruk markiser og persienner i solrike perioder, og dekk gjerne til møblene hvis du reiser bort over lengre tid. Ved lysskader er det typisk at stoffet begynner å avgi mye støv i tillegg til å falme.
Antall måltider som spises i stuen er stadig økende og det betyr økt tilførsel av smuss/forurensning fra bla. støv, kropps-damp og matfett. Jevnlig vedlikehold er derfor viktig, spesielt med tanke på at størst innvirkning på møbeltekstilets levetid er godt og regelmessig renhold.

Gode vedlikeholdstips:

  • Jevnlig rengjøring med påfølgende etterbehandling.
  • Støvsug ofte.
  • Beskytt mot sollys.
  • Beskytt mot direkte varme.
  • Hold jevn luftfuktighet.
  • Fordel, om mulig, slitasjen på alle sitteplasser.

Generelt rengjøringstips:

Tørk over møbeltekstiler med en ren hvit klut opp vridd i lunket vann, gjerne med litt salmiakk i vannet. Dette fjerner støv og fett fra overflaten og du frisker opp stoffet.

Vedlikehold av ulike overflater tekstilmøbler:

Selv om møbelet er ferdig behandlet fra produsenten når du får det hjem, vil det alltid være lønnsomt å foreta en smussavvisende behandling før du tar møbelet i bruk. Til tekstilmøbler fins det antistat midler, impregneringsmidler som forsinker nedbrytningsprosessene i tekstilene. I tillegg fins det midler med UV-filter som forsinker bleking/falming.

Lær møbler:

Vi anbefaler å bruke rense- og vedlikeholdskremer som holder læret rent og mykt.

Lakkerte flater:

Rengjøres med lofri klut opp vridd i lunkent vann med syntetisk vaskemiddel. Tørk alltid i treets lengderetning og sørg for å ettertørke overflaten slik at det ikke er fuktighet eller såperester tilbake på flaten.

Oljede overflater:

Beskytter noe mindre mot smuss og søl, men at hakk og merker kan lettere fjernes ved å påføre fuktighet, eller bruk av olje som arbeides ned i treverket slik at “merkene” reiser seg (pass på slik at det ikke blir skjolder). Lett sliping av overflaten med fint sandpapir og deretter påføring av ny olje er et annet alternativ. Oljede overflater må vedlikeholdes jevnlig med påføring av ny olje, for at den opprinnelige farge i overflatebehandlingen skal beholdes og smussavvisningen opprettholdes.

Malte flater:

Tørkes av med lofri klut opp vridd i lunkent vann, hvis nødvendig med såpe tilsatt noe syntetiske vaskemidler. Gni aldri hardt på flekker da dette kan medføre at det blir et blankt område på matte flater. Sørg for at det ikke ligger igjen fuktighet eller såperester etter rengjøringen.

Vedlikeholdsprodukter

Det finnes i dag en rekke produkter og typer vedlikeholds- preparater tilpasset forskjellige produkter. Midlene er ofte tilpasset spesielle tekstiler, lær og tresorter. Følg derfor produsentenes anvisninger over hva slags preparat som anbefales. Forøvrig vil våre selgere være behjelpelige med spørsmål vedrørende dette.